Studerende

Patricia Plesner Arnsted


Mit studievalg

Jeg har siden folkeskolen altid vidst, at jeg ønskede en lang videregående uddannelse. Denne tidlige beslutning blev taget både grundet min boglige interesse, et ønske om den frihed man får, når man tjener mange penge og – lets be honest – en hel del netflix serier med cool, veluddannede og succesfulde kvinder.

Da jeg var færdig med 9. klasse, valgte jeg at tage et år til USA på udveksling for at opleve noget andet, end det jeg var vant til – noget som udviklede mig utrolig meget. Efterfølgende valgte jeg at tage 3 år på Øregård gymnasium, som jeg elskede virkelig højt. Med studenterbeviset i hånden var jeg sikker på, at jeg ønskede at læse direkte videre, både fordi jeg var klar, og fordi jeg glædede mig til at opleve et nyt studieliv. Jeg var dog i tvivl om jeg ville læse til dyrelæge, læse jura eller læse noget på CBS – alligevel var jeg dog fast besluttet på, at jeg skulle læse direkte!

Jeg er typen, der vil være så sikker som mulig, når jeg tager mine beslutninger. Så efter at have besøgt alle uddannelser, skrevet til flere der i forvejen læste dem og gennemlæst de forskellige studiers fag, lå jeg mellem IB, IBP og HA Projektledelse – alle tre uddannelser på CBS. De fordomme der var om CBS, rørte mig ikke. Der er fordomme om alle universiteter og uddannelser, og for mit vedkommende har det aldrig været værre, end hvad man gør det til. Udover dette faldt jeg for CBS grundet den lækre kantine, de store lokaler og de mange forskellige udvalg, der er yderst professionelle, hvilket jeg også føler skaber en vis seriøsitet blandt os studerende. En anden ting jeg har fundet yderst professionel ved CBS, er det mange evalueringer der løbende er gennem semestrene – vi har som studerende en stor stemme og vi kan være med til at træffe utrolig mange beslutninger.

Jeg kendte ikke nogle på min linje HA Projektledelse, inden jeg startede på studiet. Dog følte jeg mig, ligesom de mange andre nye, utrolig velkommen og allerede ved start en del af det vi kalder PRO-ånden; hjælpsomhed, engagement og ærlighed. Dette gjorde også at jeg hurtigt meldte mig ind i udvalg, så jeg kunne hjælpe med at videreudvikle dette gode miljø.

Jeg har af flere fået fortalt at gymnasiet er de 3 bedste år i ens liv, hvilket også gjorde at mine forventninger til livet som studerende på CBS ikke var synderligt højt. I realiteten er disse forventninger uden den mindste tvivl blevet oversteget – jeg elsker at alle kender alle, at alle kan tale og hjælpe hinanden og ikke mindst de forskelligt, dygtige og udadvendte mennesker jeg har lært at kende.

Mit studie

HA Projektledelse er et rigtig godt studie for mig, da jeg har rig mulighed for løbende at udvikle mig både personligt og fagligt. Både gennem de mange skiftende studiegrupper, de forskellige typer forelæsninger og ikke mindst de mange fagkombinationer. Derudover elsker jeg, at jeg har mulighed for både at få de økonomiske fag som regnskab, statistik og mikroøkonomi og stadig have fag som organisationsteori, gruppedynamikker og ledelse af teams og processer. Alt i alt giver de mange forskellige fag mig rig mulighed, for at få lidt fra alle verdener og aktivt bruge det både derhjemme og på jobbet.

Noget af det mere udfordrende ved mit studie, som jeg dog har lært meget af, er hvordan det sociale går hånd i hånd med det faglige. Jeg har i mange år været vant til at arbejde alene eller med en lille gruppe valgfri venner, som jeg vidste jeg kunne arbejde med. Her har de skiftende studiegrupper på studiet været en udfordring for mig – ikke kun de mange forskellige arbejdsrutiner og tilgange til opgaver, men også hvordan jeg har måtte erkende, at hvis man kan sammen som venner bliver arbejdet meget lettere. Personligt har det hjulpet mig meget, at man i sin studiegruppe har inkorporeret noget socialt, så det er lettere både at give og få konstruktiv kritik. Jeg er ikke den eneste, der har haft nogle udfordringer med de mange studiegrupper, med den udvikling vi som studerende har taget, kan jeg kun forestille mig vil styrke os i arbejdslivet.

Udover dette er det selvfølgelig også vigtigt at erkende, at selvom man var en af de bedste i sin gymnasieklasse deler man nu denne rolle med, 80 andre studerende. Samtidigt har jeg måtte indse, at jeg ikke kan få topkarakterer i alt og det er helt okay – for det ændre ikke på hvem jeg er, eller hvad jeg kan. Desværre er det stadig svært for mange ikke at få de bedste karakterer længere, hvilket også gør at der selvfølgelig kun bliver talt om topkaraktererne, som øger presset for alle. Herimod er det vigtigt at være ærlig med sig selv og andre, da et 7 tal ikke burde være noget tabu.

Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil bruge uddannelsen til, dog ved jeg, at jeg har mange muligheder åbne. Uanset hvad så er studiet rigtig godt, også selv om man ikke ønsker at blive projektleder.

 

Signe Wulff Kelstrup


Mit studievalg

Jeg valgte at læse på CBS, fordi de havde det største udbud af handelsuddannelser. HA PRO var lige den uddannelse jeg ønskede og derfor fulgte CBS med. Jeg læste om universitetet på nettet og tog da også til Åbent Hus, hvilket var meget informativt. For mig var det særligt brugbart at snakke med studerende på linjen og høre dem fortælle om deres oplevelse med studiet.

Jeg var lidt spændt pga. de mange fordomme om CBS, men det viste sig hurtigt at ”den typiske CBS’er” kan være mange ting. Vist er blå, sort og hvid de påklædningsfarver man ser mest på gangene, men ellers findes der ikke mange flere fællestræk end der gør på så mange andre universiteter. Det glæder mig meget at opleve, hvordan der findes en stor alsidighed – i hvert fald på HA PRO, hvor jeg går.

Jeg synes CBS er et meget professionelt universitet at gå på. Alt bliver meldt ud i god tid, alt evalueres og tages til efterretning, forelæsningslokalerne er super fine og kantinen tilbyder bedre med end de fleste andre steder. Desuden findes der en lang række studenterdrevne organisationer, som man med fordel kan engagere sig i, for at blive bedre kendt med stedet og menneskerne.

Mit studie

Det mest spændende ved min uddannelse er, hvordan alle fagene overlapper hinanden og giver mening i kraft af hinanden. Alt er i relation til projektledelse, og finder man det spændende, kan man lære indenfor en lang række områder. Projektledelse handler både om finansiering, regnskab og statistik, men også om organisationsforståelse, gruppedynamikker og strategi. Det spænder bredt og kan bruges indenfor IT, festivaller, bygning/konstruktion, velgørenhed, konsulentbranchen og meget mere. Den alsidighed værtsætter jeg.

Det udfordrende ved uddannelsen kan til tider være at kapere så mange forskelligartede fag og forstå fagenes sammenhæng. Her er det godt med dygtige undervisere, medstuderende, studiegrupper og en ledelse af uddannelsen, som tager de studerendes erfaringer meget alvorligt.

På HA PRO synes jeg vi har et særligt socialt fællesskab, i kraft af at vi er så få, og at vi hvert semester bliver blandede i studiegrupper, som bliver givet fra administrationen. Det betyder, at man kender alle og har det godt sammen.

Jeg drømmer selv om at bruge min uddannelse til at lede projekter indenfor organisations- og frivillighedsverdenen. Jeg er særligt vild med HA PRO pga. vores stærke sammenhold (med fagligt stærke og spændende mennesker), de spændende og alsidige fag og de gode muligheder for spændende jobs bagefter.

Jeg synes selv det var svært at flytte hjemmefra og starte på universitetet. Jeg var meget bange for, at jeg ikke var dygtig nok, og at jeg ville savne mine venner og familie hjemme i Århus. Desuden var det meget skræmmende at flytte til en så stor by, hvor jeg havde et meget sparsomt netværk og ikke kunne finde rundt. Desuden var boligmanglen også noget som skræmte mig.

Jeg er heldigvis blevet meget overrasket over at se, hvor hurtigt man kan skabe sig et stort netværk (det giver meget at melde sig ind som frivillig i en af de mange studenterorganisationer) og komme til at kende byen, som har enormt meget at byde på. Så mit råd er: træf ikke det lette valg, men vælg det, som du virkelig ønsker og så tag udfordringen op med de ting, som er svære og nye. Det vil du ikke fortryde!

Du kan læse mere om andre studerende herunder andre Pro’er her.